Papperslösa migranters livsvillkor undersöks i studie

Nyhet: 2017-08-29

Ingen vet säkert men det uppskattas att tiotusentals papperslösa migranter lever i Sverige. Forskaren Lena Andersson har träffat några av dem för att ta reda på hur deras hälsa och sociala livsförhållanden egentligen ser ut. Intervjustudien är den största epidemiologiska studien som gjorts med papperslösa i Sverige.

- Det vi har sett hittills i forskningsprojektet är att papperslösa migranter är en väldigt utsatt grupp där ohälsa och stressrelaterad ohälsa är hög, säger Lena Andersson, docent i socialt arbete vid institutionen för socialt arbete.

Tillsammans med professor Henry Ascher från Sahlgrenska akademin deltar hon sedan 2013 i forskningsprojektet Papperslösa migranters hälsa. Syftet med studien är att få svar på frågan om papperslösas vårdbehov och vårdsökningsproblem, hur deras sociala situation och copingstrategier ser ut, samt att undersöka samband mellan riskfaktorer och ohälsa.

I studien, som finansieras av Vetenskapsrådet, ingår både män och kvinnor över 18 år. De flesta har fått avslag på sin asylansökan och lever som papperslösa i Sverige sedan flera år tillbaka. Drygt 100 papperslösa i Göteborg, Malmö och Stockholm har i intervjustudien svarat på frågor om sin fysiska och psykiska hälsa, barriärer till vård och vilka problem de har mött under resans gång. Intervjuarna har också screenat för ångest, depression och PTSD. Just nu pågår analysen av det insamlade materialet.

- Kunskapen om hur papperslösa migranter har det i Sverige är idag mycket liten och vi kommer att kunna bidra med ny kunskap, framför allt till hälso- och sjukvården, beslutsfattare och tjänstemän som kommer i kontakt med de här personerna, säger Lena Andersson.

För yrkesverksamma inom till exempel socialtjänsten menar hon att studien kan bidra till en mer mångfacetterad syn på papperslösa, något som kan vara till stöd vid olika typer av bedömningar. Just nu pågår fördjupande kvalitativa intervjuer med papperslösa för att bättre förstå vilka copingstrategier de använder sig av och för att få kunskap om hur barnen i familjerna har det.

- En del av de här människorna lever mycket utsatta, många går hungriga och en del pantar flaskor för att få en ringa inkomst. Några har barn som går i svenska skolor. Att få sitta ansikte mot ansikte och samtala med dem är mycket lärorikt och viktigt, säger Lena Andersson.

För ytterligare information om studien, kontakta:
Lena Andersson, lena.andersson@socwork.gu.se

Foto: Pixabay Free Images, Spectra Bild