Samhällsskydd eller samhällsförändring?

Lokal: PILEN

Seminarium med Exkluderingsnätverket.

Teoretiskt orienterat seminarium som startar upp höstens tema "institution". Bakgrunden är en ambition att inom nätverket initiera en teoretisk diskussion om samtida institutions- och anstaltsvård i relation till social exkludering och kontroll.

Som underlag för diskussion ligger ett kapitel ur Bertil Sundins klassiska bok Individ, institution, ideologi (1970). Boken - som väckte stor uppmärksamhet när den gavs ut - är en övergripande granskning av institutioner som fängelser, ungdomsvårdsskolor, mentalsjukhus och alkoholistanstalter. Sundin tar där upp en rad fundamentala och kontroversiella problem kring institutionsvård och samhällets åtgärder överhuvudtaget mot sociala avvikare. Han analyserar olika organisationsteorier och belyser anstaltslivet ur både individens och olika intressegruppers synvinkel.

Valet av underlag är gjort mot bakgrund av bokens kritiska perspektiv på tvångsbaserat socialt arbete, en analytisk ingång som är påtagligt frånvarande i vår såväl politiska som akademiska samtid.

Kontakta tobias.davidsson@socwork.gu.se för underlag.

Datum: 2017-09-21

Kategorier: Socialt arbete