Handledning i psykosocialt arbete, 45 högskolepoäng (handledarutbildning)

Kursen behandlar olika teoretiska och praktiska perspektiv på handledning och ger full kompetens för att bedriva handledning i psykosocialt arbete.

Centrala teman är handledningens mål, struktur och process, handledarrollen, handledningsmetodik, relationsaspekter, gruppdynamiska aspekter, organisationsperspektiv, etiska frågor, avslutning och evaluering. Kontinuerlig handledning ges på egen handledning av personal inom det psykosociala området.

Genomförd handledarutbildning i socialt arbete omfattande 45 högskolepoäng kan tillgodoräknas i en masterexamen som en fördjupningskurs i socialt arbete, avancerad nivå.

För att vara behörig till kursen krävs:

• socionomexamen eller motsvarande kompetens*
  • kurser i socialt arbete omfattande minst 45 högskolepoäng på avancerad nivå eller annan vidareutbildning som kan bedömas likvärdig (t.ex. psykoterapiutbildning motsvarande 45 hp)
  • minst fem års yrkeserfarenhet av psykosocialt arbete
  • genomgången egenterapi, individuellt motsvarande mins 40 timmar eller i grupp motsvarande minst 80 timmar
  • erfarenhet av att själv ha blivit handledd.

*OBS! Med motsvarande kompetens avses en sammanhängande vårdinriktad yrkesutbildning om 210 hp.

En förutsättning för att få delta i kursen är att handledning av personal bedrivs parallellt med kursen. Vid kursstart krävs endast ett sådant handledningsuppdrag, men innan kursens tredje termin startar skall varje kursdeltagare anskaffa ytterligare ett uppdrag (när det gäller vilka uppdrag som kan godkännas som uppdrag under utbildningstiden, se dokument nedan "Handledningsuppdrag under utbildningen").

Anmälan

• Anmälan till denna kurs med start vårterminen 2018 är öppen 1/8 till 15/9 2017.
  • Du anmäler dig på antagning.se
  • Förbered dina dokument! (Se nedan.)
  • Du kan ladda upp dokument fram till 22/9, 2017, som är sista dagen för komplettering.
  • Du kan kontrollera din anmälan och dina uppladdade dokument på Mina sidor på antagning.se
  • Antagningsbesked skickas ut den 30/10 2017.

Formalia för bifogade intyg

• Intyg om tidigare yrkeserfarenhet inom psykosocialt arbete ska vara daterade, ange arbetets omfattning i procent och tidsperiod, samt vara signerade av arbetsgivare/personalhandläggare. Endast anställningar omfattande minst 50% godtas. Utdrag ur personalregister som enbart innehåller en lista med olika anställningar och omfattning i timmar godtas inte.
  • Intyg om genomgången egenterapi ska vara daterade, ange antal timmar, tidsperiod och signerade av terapeuten/psykologen.
  • Intyg om att själv ha blivit handledd ska vara daterat och signerat av handledaren, alternativt arbetsgivaren.
  • Alla kopior på intyg ska vara vidimerade.

Lilja Cajvert, lektor i socialt arbete
E-post: lilja.cajvert@socwork.gu.se

Sidansvarig: Jenny Meyer|Sidan uppdaterades: 2017-05-23