Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskare belyser aspekter av invandring i ny antologi

Nyhet: 2020-02-07

Invandringen till Sverige årtiondena efter andra världskriget beskrivs ofta som friktionsfri: en välfungerande arbetsmarknad absorberade all tillgänglig utländsk arbetskraft och integrationen skötte sig mer eller mindre själv utan behov av några SFI-kurser. Men är bilden i själva verket förenklad? 

I antologin "Med öppnar armar? Om integration och invandring till Sverige 1945-1970" belyser nio forskare olika aspekter av invandringen mellan 1945 och 1970. Några av bidragen i antologin tar ett grepp om perio­den som helhet, vad gäller arbetsmarknadens parter eller invandringens demografiska och ekonomiska effekter, medan andra forskare belyser case studies och diskuterar barnfattigdom bland invandrare, invandrade kvinnors arbetsmarknad eller specifika invandrargrupper. 

- Gemensamt för alla bidragen är en strävan att lyfta fram invandringens komplexitet under perioden och skapa förutsättningar för ett mer nyanserat samtal om invandring, säger Lovissa Broström, universitetslektor i socialt arbete och en av bokens redaktörer.

Antologin "Med öppnar armar? Om integration och invandring till Sverige 1945-1970" ges ut av Daidalos förlag. Redaktörer är Lovisa Broström, Göteborgs universitet och Daniel Rauhut, docent vid Östra Finlands universitet i Joensuu.  

Läs mer om boken på Daidalos hemsida

För ytterligare information, kontakta:
Lovisa Broström, e-post: lovisa.brostrom@socwork.gu.se

AV: Jenny Meyer

Sidansvarig: Jenny Meyer|Sidan uppdaterades: 2014-08-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?