Mikaela Starke ny professor i socialt arbete

Nyhet: 2017-11-21

Mikaela Starke är ny professor i socialt arbete vid Göteborgs universitet. Hennes forskningsområde innefattar olika perspektiv på funktionshinder och professionella aktörer.

I sin forskning har Mikaela Starke bland annat belyst föräldrar med intellektuella funktionsnedsättningar och några av hennes studier har undersökt hur uppväxten har varit med föräldrar som har intellektuella funktionshinder. Forskningen har också inkluderat föräldrars och professionellas perspektiv. Ett resultat av hennes studier är implementeringen av föräldrautbildningsprogrammet ”Parenting Young Children” (PYC). Programmet är framtaget av Dr Robyn Mildon och Dr Catherine Wade och riktar sig till föräldrar med intellektuella funktionshinder som har barn yngre än sju år och syftar till att utveckla föräldrarnas förmåga till samspel med barnet. Programmet har bidragit till ett nationellt förändringsarbete bland professionella som möter föräldrar med intellektuella funktionsnedsättningar. Idag används föräldrautbildningsprogrammet i flera av landets kommuner.

Ett annat föräldraperspektiv som Mikaela Starke har studerat är föräldrar vars barn har funktionshinder. Tillsammans med Malin Broberg, Hera Nowak och David Norlin vid Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet, genomfördes forskningsprojektet ”Riktat föräldrastöd” (RiFS). I resultaten från intervjuer med föräldrar framkommer att de upplever att de fungerar som samordnare för de professionella som ger barnet insatser. Ett av projektets syften var att inspirera professionella att utveckla föräldrastöd och ett resultat av detta är den pågående föräldrautbildningen ”Steg-ett ut” som ges av Göteborgs Stad.

Utöver studier om föräldraskap har Mikaela Starke tillsammans med docent Jari Kuosmanen vid institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet, studerat professionellas erfarenheter av att möta personer med intellektuella funktionsnedsättningar som varit utsatta för brott i samband med prostitution eller prostitutionsliknande sammanhang. Resultaten från studierna visar bland annat att dessa personer inte får det stöd de har rätt till vid en rättsprocess. I en nyligen utgiven rapport från Myndigheten för delaktighet, ”Mäns våld mot kvinnor med funktionshinder”, återfinns resultat från studierna. Några av myndighetens rekommendationer till regeringen avseende förändringar som bör genomföras baseras på slutsatser från projektet.

Mikaela Starke håller sin professorsföreläsning fredagen den 24 november kl. 15:15 i sal Sappören, Sprängkullsgatan 25, Göteborgs universitet.