Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ny bok lyfter juridikens möjligheter för att motverka strukturell diskriminering

Nyhet: 2017-04-03

Hur kan juridiken användas för att motverka strukturell diskriminering? Det är en av många frågor som ställs i boken Att förstå lagstiftning om diskriminering och mänskliga rättigheter.

Boken ges ut av förlaget Premiss och är skriven av Susanne Fransson, docent i rättsvetenskap och verksam som lärare och forskare vid institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet, samt Per Norberg, universitetslektor vid Lunds Universitet. Syftet med boken är att ge kunskap och verktyg för rörelse och aktivitet, och att vara ett underlag för diskussion och reflektion.

En fråga som lyfts fram är svagheterna i rätten för personer med funktionsnedsättningar att leva ett liv som andra. Bristande tillgänglighet handlar om strukturell diskriminering och innebär hinder för likabehandling. Författarna argumenterar, med stöd av avgöranden från EU-domstolen, för att använda lagstiftningen i syfte att resa krav utifrån gruppers människovärde och krav på likabehandling.

I sju kapitel tas frågor om diskriminering upp genom exempel från rättsfall som handlar om bland annat anställning, rätten till bostad, löner och åldersdiskriminering. Gränserna för positiv särbehandling presenteras och kommenteras, och olika diskrimineringsbegrepp som används inom samhällsvetenskapen beskrivs och jämförs.

Enligt förlaget Premiss vänder sig boken till alla som är intresserade av att förstå grunderna för diskrimineringslagstiftning och mänskliga rättigheter.

Läs mer om boken på förlaget Premiss hemsida

För ytterligare information om boken och/eller ämnet, kontakta:

Susanne Fransson, e-post: susanne.fransson@socwork.gu.se, telefon: 031 -7861893

 

Bild: Premiss förlag
 

AV: Jenny Meyer

Sidansvarig: Jenny Meyer|Sidan uppdaterades: 2014-08-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?