Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ny litteratur: Sexualitet och socialt arbete

Nyhet: 2017-07-06

I boken Sexualitet och socialt arbete, skriven av universitetslektor Hans Knutagård vid Göteborgs universitet, utforskas sexualitetens roll i praktiskt socialt arbete utifrån ett tvärdisciplinärt perspektiv och med aktuell forskning och teoribildning som bas. Boken är den första i ämnet på svenska och vänder sig i första hand till socionomstuderande, men också till studerande inom samhällsvetenskap samt till yrkesutövare som är verksamma inom socialt arbete. 

- Frågor om sexualitet påverkar alla och därför är ämnet också viktigt i det vardagliga arbetet inom exempelvis socialtjänst, hälso- och sjukvård och frivilligorganisationer, säger Hans Knutagård.

- Jag har försökt att inkludera så mycket som möjligt av den senaste tidens forskning tillsammans med erfarenheter från praktiskt hälso- och socialt arbete inrymt i en ram av icke-fördömande och rättighetsfokuserat tillvägagångssätt för socionomen.

Boken ger en introduktion i ämnet med utgångspunkt från delteman som handlar om till exempel utlandsveteraner, ensamkommande flyktingbarn, äldre och unga och sexuell utsatthet. Den har en teoretisk ram – den kulturhistoriska verksamhetsteorin – som ger möjlighet till nya infallsvinklar. Tanken är att läsaren med hjälp av boken och tillsammans med andra ska kunna resonera sig fram till egna hållbara förhållningssätt. 

- Mycket har ändrats i samhället, exempelvis synen på äldre och sexualitet. Vi har också nya grupper av människor som soldatveteraner och ensamkommande barn och ungdomar vars upplevelse av PTSD knutet till sexualitet inte diskuteras. Likaså är sex och bruk av droger mer ihopkopplade och om man inom missbruksvården inte talar om relationer och sexualitet krattar man i manegen för återfall och misslyckande, säger Hans Knutagård.

Boken ges ut av Studentlitteratur. Läs mer och beställ boken på deras hemsida

Läs en recension av boken i norska Fontene Forskning

För ytterligare information om boken, kontakta:

Hans Knutagård, universitetslektor i socialt arbete, institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet, e-post: hans.knutagard@socwork.gu.se
 

AV: Jenny Meyer

Sidansvarig: Jenny Meyer|Sidan uppdaterades: 2014-08-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?