Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Peter Dellgran fick stipendium för Årets Forskningssupplementartikel

Nyhet: 2018-12-06

Professor Peter Dellgran har fått stipendium för artikeln "Vetenskapens mål och mening. Uppfattningar om forskningens uppgifter inom vårdvetenskap, utbildningsvetenskap och socialt arbete".

Stipendiet delades ut på Socionomgalan 2018 som arrangeras av Tidskriften Socionomen. Förutom Peter Dellgran fick även Pia Forsberg stipendium för artikeln "Gruppens Kraft".

Från juryns motivering går att läsa: 

"Han har undersökt en av brobyggandets fundament, nämligen den hur forskare själva ser på sin uppgift? Vad har vetenskapen för mål och mening i deras ögon, och vilken typ av kunskap bör man prioritera?

Artikeln bygger på en enkät till drygt 700 forskare inom vårdvetenskap, utbildningsvetenskap och socialt arbete de olika områdena och påvisar både likheter och skillnader, t.ex. i synen på forskning för evidensbaserad praktik.

Artikeln visar bland annat hur konkurrensen om forskningsmedel tvingar fram specialisering – ett slags vetenskapens järnlag. Varje enskild forskare eller forskargrupp är på ständig jakt efter nya nischer strategiska överväganden för att hitta projekt man tror sig kunna få medel, skriver Dellgran.

Med tanke på dessa komplikationer är det knappast förvånande att relationsdramat mellan forskning, praktik och politik stundtals präglas av viss besvikelse och frustration hos många parter.
I faktaresistensens och internationaliseringens tid behövs också en excellens i att göra forskningen tillgänglig för en större svensk publik. Det har Peter Dellgran visat genom den prisbelönta artikeln."

Läs mer på Socionomens hemsida

Foto: Jann Lipka
 

 

AV:

Sidansvarig: Jenny Meyer|Sidan uppdaterades: 2014-08-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?