Programmerare, socionomer, forskare och designers skapar digitala lösningar för att motverka sexuella trakasserier

Nyhet: 2017-12-13

Den 3:e februari genomförs ett #metoo hackathon i Spotify’s lokaler i Göteborg med fokus på att hitta digitala lösningar som kan motverka sexuella trakasserier. Bakom initiativet står Rebecka Gustin, alumn vid institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet.

Hallå där Rebecka Gustin! Hur kom du på den här idén?
- När #metoo upproret från Sveriges kvinnliga skådespelare publicerades för några veckor sedan låg jag en kväll och skulle natta barnen och tankarna och känslorna malde, känslan var: ”vi måste göra något, JAG måste göra något”. Där kom idén om att arrangera ett #MeToo Hack.

Vad är ett hackathon?
- Ett hackathon, eller hack, är ett event där ett team av digitala kreatörer (programmerare, designers o.s.v.) bygger en prototyp av en digital produkt på en dag. Målet är att hacka ihop digitala lösningar som kan motverka sexuella trakasserier och övergrepp i vårt samhälle.

- Det här projektet kommer innefatta två events. Två veckor innan #MeToo Hack kommer vi att genomföra ett "pre hack" - en kväll med syftet att skapa större medvetenhet kring den komplexitet som #metoo innefattar och därifrån kunna ta fram genomtänkta idéer. Där kommer vi sätta ihop korsfunktionella team av programmerare, designers, beteendevetare, jurister, forskare, genusvetare o.s.v. för att tillsammans jobba med problemställningar. Några av de involverade är Anna Thomasson, tidigare ordförande för FattaMan, forskarna Ninni Carlsson och Mari Brännvall från institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet. Lördagen den 3:e februari kommer sedan själva genomförandet äga rum där respektive team under dagen bygger en prototyp av den idé de valt.

- Vi ser en möjlighet att utnyttja IT-kompetens till att skapa kreativa lösningar som faktiskt gör skillnad. Samtidigt är vi nöjda om vi får fler att förstå problemen och når ut med budskapet att sexuella övergrepp aldrig är okej.

Arrangören bakom evenemanget är For the Public – vilka är det?

- For the Public är ett ideellt initiativ i gränslandet mellan samhälle, teknik och design, som idag består av ett nätverk av sociala entreprenörer (eller i våra sammanhang förändringsagenter) som vill bygga ett mer socialt hållbart samhälle. Vi är en handfull och för några av oss finns det en dröm om att arbeta heltid med samhällsförändring och teknik, så kallat “social tech” och “civic tech” med anknytning till näringslivet, universitetet och Staden.

Till sist: berätta lite om din yrkesbakgrund!

- Jag är socionom och examinerades från institutionen för socialt arbete nu i våras. Jag har nyligen arbetat som rekryterare på ett expansivt IT-bolag i Göteborg men sedan några dagar tillbaka arbetar jag som socialsekreterare på Barn och unga i Alingsås. Tillsammans med min man har jag också initierat For the Public.

För ytterligare information, se https://metoohack.se
Gilla och dela gärna hacket på Facebook! https://www.facebook.com/events/131007374235166/

AV: