Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Studerar lyckad sammanhållen vård för multisjuka äldre

Nyhet: 2017-05-04

I den här studien blir det intressant att identifiera vad som underlättat problemlösningenAtt samordna insatser för multisjuka äldre så att de fungerar är en komplicerad process där kommunernas och landstingens samverkan är avgörande. Hur gör de som lyckas? Det vill forskaren Inger Kjellberg ta reda på i en pågående studie. 

- Vi vet redan hur det ser ut när samordningen fallerar; det blir de äldre och deras närstående som själva får göra jobbet. De ringer runt, ordnar med det praktiska och bollas runt i vårdkedjan. För många kan det bli väldigt besvärligt, säger Inger Kjellberg. 

För att ta reda på vad som krävs för att få till en sammanhållen vård och omsorg följer hon nu tre kommuner som ses som goda exempel. Kommunerna har antingen kommit väl ut i Öppna Jämförelser eller lyfts fram i utvärderingar. I de fallstudier och fokusgruppsintervjuer med anhöriga som genomförs intresserar sig Inger Kjellberg särskilt för samarbetskulturen mellan de olika verksamheterna och på vilket sätt de löst problem.

För verksamheter i små kommuner är det lättare att lyckas med samarbetet. Till viss del beror det på att en större andel av människorna som behöver samarbeta känner varandra – en del kan till och med ha erfarenhet av att ha arbetat inom ”den andra” verksamheten. Men kommunerna som lyckats väl arbetar inte på samma sätt.

- Det behöver finnas många olika lösningar eftersom kommuner ser så olika ut; en del har en stor andel äldre i befolkningen, andra saknar sjukhus, någon satsar mer på anhörigstöd medan en annan har fler korttidsboenden. Samtidigt finns tillräckligt många liknande problem som alla kommuner behöver lösa. I den här studien blir det intressant att identifiera vad som underlättat problemlösningen, säger Inger Kjellberg.

Studien ”Lokala samverkansprocesser i insatser för äldre med behov av samordnad vård och omsorg” genomförs av forskargruppen AgeCap FRESH vid Göteborgs universitet och pågår till juni 2018. Just nu pågår insamling av data till studien. Projektet knyter an den forskning som bedrivs inom AgeCap FRESH gällande bland annat vårdkedjor kring sköra äldre med den forskning som bedrivs vid institutionen för socialt arbete kring strategisk samverkan på läns-, länsdels- och kommunnivå kring äldre med sammansatta behov.

För ytterligare information om studien, kontakta:
Inger Kjellberg, e-post: inger.kjellberg@socwork.gu.se, telefon: 031-786 1582Läs mer om AgeCap: http://agecap.gu.se

 

Foto: Pixabay Free Images

AV: Jenny Meyer

Sidansvarig: Jenny Meyer|Sidan uppdaterades: 2014-08-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?