Tre nya professorer i socialt arbete installerade

Nyhet: 2018-05-31

Göteborgs universitet välkomnade 43 nya professorer vid en högtidlig ceremoni på Göteborgs konserthus den 25 maj. Bland dessa fanns tre professorer i socialt arbete: Anna Dunér, Elisabeth Olin och Mikaela Starke.

Funktionshinderforskning är ett gemensamt intresseområde för både Anna Dunér, Elisabeth Olin och Mikaela Starke. Anna Dunérs forskningsintresse innefattar också äldre och åldrande, samt äldreomsorgens organisering och yrkesgrupper.

-Det är en alldeles speciell ära att få uppmärksamma och hylla det hårda och mödosamma arbete som jag vet att ni lagt ner för att komma hit, sade rektor Eva Wiberg.

Rektor Eva Wiberg inledde ceremonin med ett välkomsttal där hon påminde om det ansvar som kommer med professorsrollen, bland annat att försvara grundläggande demokratiska rättigheter och att värna friheten i forskningen.
– Som professorer blir ni förebilder. För studenterna, för kollegorna och inte minst för människor utanför universitetet.
Rektor Eva Wiberg.

Men Eva Wiberg påminde också om att ta vara på livet utanför akademin.
– Glöm inte att värna om familj och vänner. Det är inte era vetenskapliga artiklar som kommer och besöker er när ni blir gamla, brukar jag säga.

Eva Borgström, ny professor i litteraturvetenskap som forskar om genus i litteraturhistoriskt perspektiv, talade i sitt fakultetstal om vikten av att vara nyfiken, ställa besvärliga frågor och att inte ge upp.
– Forskning handlar om att ta reda på saker. När man ställer nya slags frågor i akademin möts man inte alltid av nyfiket intresse. Ibland möts man av oinformerat ointresse. Ibland av aggressivt motstånd. Men utan de besvärliga frågorna hade vi inte varit den vitala och mångfacetterade fakultet som vi faktiskt är idag.
"Var en stolt nörd!"

Professorsinstallationen hölls på internationella nörddagen "Geek Pride Day", något som Lina Dahlin, vice ordförande i Göteborgs universitets studentkårer (GUS), uppmärksammade i sitt tal.
Lina Dahlin, vice ordförande i Göteborgs universitets studentkårer (GUS)
– För att ta sig så långt i den akademiska världen som till en professur krävs det onekligen en viss nördighet. En skulle kunna kalla er vetenskapsnördar. Var en stolt nörd!

Med 43 nya professorer i så vitt skilda ämnen som pedodonti, kulturvård, socialantropologi, matematik och musikalisk gestaltning blir Göteborgs universitets bredd synlig. Och att få en professorstitel har betydelse.

– Professorstiteln ger mig förhoppningsvis större möjligheter att bedriva forskning framöver. Det finns ett stort behov av ökad kunskap när det gäller diagnostik, uppföljning och behandling inom mitt forskningsområde, sade Niklas Darin, förordnad som adjungerad professor i pediatrik som forskar om fortskridande hjärnsjukdomar hos barn.

– Det kommer ett ansvar med att bli professor. Titeln väger tungt och som professor bör man använda denna titel för att påverka den offentliga debatten i en mer demokratiserande eller miljövänlig riktning, sade Mona Lilja, nybliven professor i freds- och utvecklingsforskning och forskar om olika typer av motstånd, ett fält som hon tillsammans med sin forskargrupp etablerat internationellt.

Vid professorsinstallationen uppmärksammades också excellenta lärare och pedagogiska pristagare.

Text: Annika Koldenius (med komplettering av Jenny Meyer)

Bild: Johan Wingborg

AV: Annika Koldenius & Jenny Meyer