Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskarfilmer

På den här sidan kan du se korta Youtube-filmer där våra forskare presenterar sina forskningsresultat. Du kan också se Samhällsvetenskapliga fakultetens forskarserie "Forskare förklarar".

Forskare förklarar: Ungdomar, alkohol, droger och kriminalitet

Riskerar tonåringar som testar alkohol och droger att få ett upptrappat beteende och fastna? Är det vanligt att alkohol- och drogbruk i tonåren leder till kriminalitet? Ungdomsforskaren Russell Turner har undersökt kopplingen mellan ungdomars beteende kring alkohol- och drogbruk och kriminalitet.

Forskare förklarar: Anhörigassistans - bra eller dåligt?

Är anhörigassistans ett hot mot självständigheten? När fungerar det som bäst? Forskarna Anna Dunér och Elisabeth Olin har intervjuat föräldrar, barn, syskon och partners om deras erfarenheter av att ge och ta emot personlig assistans av en familjemedlem.

Hur kan mobbningens mörkertal förklaras? Forskaren Ylva Bjereld, Göteborgs universitet, presenterar sina studier om mobbning bland barn och unga i de nordiska länderna.

Hur delaktiga är barn och ungdomar i beslutet om vårdnadsöverflyttning från de biologiska föräldrarna till familjehemsföräldrarna? Hur kan samarbetet mellan socialtjänst, biologiska föräldrar och familjehemsföräldrar förbättras? Forskaren Therése Wissö berättar om resultatet av en studie.

Tiden efter frigivning från fängelse är en kritisk punkt. En utslussningsåtgärd är s.k. halvvägshus. Men hur upplever de intagna sin vistelse där? Forskaren Frida Petersson berättar om en pågående studie.

Arbete enda vägen till integration?

Vilken betydelse har en migrants ålder när det gäller att få sitt första jobb i Sverige? Och finns det andra sätt att komma in i samhället än bara genom arbete? Forskaren Torun Österberg inför seminariet i Almedalen 2018.

Forskare förklarar: om vallöften

Vallöften eller valfläsk? I motsats till vad många väljare tror så uppfyller faktiskt svenska regeringar de flesta av sina vallöften, det berättar Elin Naurin som är docent statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Forskare förklarar - Vad är filterbubblor?

Ett av svenska språkets nyord är filterbubbla, liksom fejkade nyheter. Filterbubbla är ett begrepp som nästan inte används inom forskningen, utan där pratas det om selektiv exponering, konstaterar doktorand Peter Dahlgren vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation.

Forskare förklarar - årets viktigaste valfrågor

Vilka frågor är viktigast för svenskarna inför höstens valrörelse? Det finns många olika sätt att mäta den politiska dagordningen på. I den nationella SOM-undersökningen mäts detta framförallt genom att stora slumpmässiga urval människor får skriva ner högst tre saker som de tycker är särskilt viktiga samhällsfrågor eller samhällsproblem i Sverige idag.

Filmade presentationer från konferensen "Barns livsvillkor"

Filmerna är producerade av UR och finns på Kunskapskanalen och UR Skola

Sidansvarig: Jenny Meyer|Sidan uppdaterades: 2018-05-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?