Att möta och förstå kriminella gäng i ett föränderligt samhälle

Ett 40-tal internationella forskare från nätverket Eurogang och nyckelpersoner från polisen och Göteborgs Stad träffades 20-22 juni 2016 för en tre dagar lång workshop om gängkriminalitet. Göteborgs universitet och institutionen för socialt arbete var en av arrangörerna.

Det var 16:e gången som det internationella forskarnätverket Eurogang träffades och unikt för denna gång var att praktiker också bjudits in att delta. Inom nätverket går att hitta gängforskning från olika delar av USA och Europa men också från exempelvis Sydamerika. Från institutionen för socialt arbete ingår docent Torbjörn Forkby

Ett genomgående tema under workshopen var situationen och interventioner mot gäng i Göteborg. Syftet med workshopen var att få inspel från internationella forskare kring arbetet och hur man kan arbeta vidare. Förebyggande arbete mot nyrekrytering till gäng, arbetet mot gängrelaterad våldsanvändning samt stöd till avhoppare var några män Dessa presentationer kopplades till internationell forskning genom forskarpresentationer. Utöver dessa teman lyftes också användningen och betydelsen av sociala medier som kommunikationsplattform och självpresentationer i gängsammanhang.

Konferensen arrangerades av Göteborgs universitet, Göteborgs Stad, FoU i Väst/Göteborgsregionens kommunalförbund och Polisen.

Sidansvarig: Jenny Meyer|Sidan uppdaterades: 2016-10-11