Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Den kommunala socialtjänsten som granskningsobjekt - Om innebörd, användning och konsekvenser av Öppna Jämförelser

Projekttitel: Den kommunala socialtjänsten som granskningsobjekt – Om innebörd, användning och konsekvenser av Öppna Jämförelser (På engelska: The social service agencies that became auditees – On the meaning, use and consequences of Open Comparisons in the municipal social services)

Projektet finansieras av: Forte (Dnr 2016-00485) och pågår 2017-2019

Projektledare: Staffan Johansson

Projektmedlemmar: Lena Lindgren, Andreas Liljegren och Stefan Szücs

Om projektet: En ny modell för kvalitets- och resultatmätning som kallas Öppna jämförelser (ÖJ) har införts i den svenska välfärdssektorn, inklusive den kommunala socialtjänsten. ÖJ är starkt inspirerad av logiken i New Public Management (NPM) och ’Audit Society’ och omfattar centralt fastställda kvalitets- och resultatindikatorer för den kommunala socialtjänsten. Införandet av nya former av kvalitets- och resultatmätningar kan vara av värde för att öka transparensen, öppenheten och effektiviteten i den offentliga servicen, men kan också innebära negativa konsekvenser såsom målförskjutningar och ökad likriktning av den lokalt baserade socialtjänsten. Eftersom kvalitetsindikatorerna bestäms på nationell nivå, finns det även risk att den lokala kommunala självstyrelsen blir kringskuren, och att medborgarnas ansvarsutkrävande gentemot lokala politiker urholkas genom ÖJ. Trots att ÖJ utgör en nyckelkomponent i styrningen av välfärdstjänster råder det brist på kunskap om användningen och betydelsen av denna förändring i termer av resurskrav, förändrade styrformer och konsekvenser för inblandade aktörer.

Syftet med projektet är att analysera innebörden, användningen och konsekvenserna av ÖJ i socialtjänsten i svenska kommuner. Projektet baseras på en enkätundersökning riktad till ett urval av 3000 strategiska aktörer i kombination med fallstudier i kommuner för fördjupad förståelse av innebörd, användning och konsekvenser av ÖJ. Projektet kommer att bidra till internationell forskning om NPM, Audit Society och offentligt ansvarsutkrävande via våra analyser av hur och varför olika aktörer definierar, använder och påverkas av kvalitets- och resultatmätning. Detta till gagn för ny kunskap och debatt om välfärdsstatens demokratiska styrning och organisation.

Sidansvarig: Jenny Meyer|Sidan uppdaterades: 2017-01-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?