Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Cecilia Ekström

Amanuens

Cecilia Ekström
Amanuens
cecilia.ekstrom@globalstudies.gu.se

Postadress: Box 720, 40530 Göteborg
Besöksadress: Sprängkullsgatan 25 , 40530 Göteborg


Institutionen för socialt arbete (Mer information)
Box 720
405 30 Göteborg
www.socwork.gu.se
socarb@socwork.gu.se
Fax: 031-786 1888

Besöksadress: Sprängkullsgatan 25 , 405 30 Göteborg

Om Cecilia Ekström


Forskningsområde
Miljonprogramsområden och unga; makt, våld, identitet och framtidsvisioner.


Nuvarande forskning

Som vi svenskar kallar blattar – att leva med stereotyper i ett svenskt Miljonprogram

Avhandlingsprojektet undersöker, utifrån lokala erfarenheter, den våldsamma vardag vi ser i Sveriges socio-ekonomiskt utsatta områden i syfte att belysa de förtryckande praktiker som majoritetssamhället i stor utsträckning lyckats maskera genom sin diskursiva position. Genom ett fokus på lokala strategier för att leva med och hantera; göra motstånd mot, omstörta, omformulera och röra sig bortom, den dominerande tropen och stigmatiserande föreställning om den unga mannen i förorten, undersöks det systemiska såväl som symboliska våldet. Utifrån vardagsnära perspektiv utforskas vilka subjekt-/objektpositioner som skapas och blir möjliga att inta för unga män som växer upp i dessa områden.

Projektet ämnar ifrågasätta den inom forskningen länge dominerande ”utanförskapsdiskursen” som analytiskt verktyg för att förklara levnadsvillkoren i de svenska Miljonprogrammen och röra sig mot en etnografi som väljer att möta minoritetens röster i ett rum som karaktäriseras inte bara av motstånd, utan av styrka, kunskap och skapande.


Avhandlingen gestaltas i form av det möte som ägde rum mellan doktoranden och interlokutörerna under 2012–2015; ett möte i grunden präglat av historia, maktrelationer och tidigare möten mellan samma minoritet och majoritet. Syftet med formen är att undersöka, och ställa i centrum, den relation av delaktighet som forskare och interlokutörer befinner sig i, och därmed ifrågasätta huruvida forskning av detta slag är möjlig utan att endast utgöra en förlängning av ett kolonialt projekt och således vara en bidragande faktor i den maktproduktion som medverkar till den situation vilken den initialt ämnar undersöka.


Fälterfarenhet
Hässleholmen, Borås, 2007, 2012-2015.
North Philadelphia, USA, 2010.

Undervisning

Socialt (o)hållbar samhälls-/stadsutveckling, migration, makt och identitet.

Antropologisk metod

Sidansvarig: Jenny Meyer|Sidan uppdaterades: 2017-10-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?