Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Möt Felicia

Jag bidrar till förändring i samhället och i människors liv.
Namn: Felicia Yeh Nortoft
Bor: Göteborg
Studerat: socionomprogrammet, examen 2006
Arbetar idag: projektledare på arbetsmarknadsprojekt via Europeiska socialfonden.
Jag är stolt socionom därför att:
jag bidrar till förändring i samhället och i människors liv.

                                                        

Varför valde du att läsa just socionomutbildningen?

Jag hade ingen aning om vad socionomyrket innebar men tyckte att kurserna var intressanta; jag var intresserad av arbete med ungdomar, mångfald och välfärd.

Hur har jobbresan gått till din nuvarande arbetsplats?

Jag började min karriär som socialsekreterare på ekonomiskt bistånd. Det kan man säga är hela grunden till att jag befinner mig där jag är idag och varför jag blev intresserad av ledarskap. Ofta talas det om den bristfälliga arbetsmiljön på socialkontor men i detta yrke är jag spindeln i nätet till förändring. Jag samverkar med så oerhört många kompetenta människor och har möjligheten att besluta om insatser som förändrar personers liv.

Jag fick möjligheten rätt snart i min karriär att vara med som socialsekreterare i en nystartad enhet med Unga Vuxna och på nära håll fick jag vara med och forma verksamheten och inse hur viktigt ett gott ledarskap är.

Från socialtjänstens myndighetsutövning samarbetade jag med ett arbetsmarknadsprojekt där våra unga fick stöd att komma vidare till jobb eller studier. Och genom den vägen började min yrkesbana i Europeiska socialfondsprojekt. Jag jobbar numera som projektledare för ett projekt, Hikikomori, som jag planerat genom en tidigare beviljad förstudie. Det är ett projekt där fyra stadsdelar samverkar mellan sektorer för att minska skolavhopp och skapa fler möjligheter för stadsdelarnas ungdomar.

Vad är det bästa med ditt yrke? 

Att jobba med projekt innebär en avsatt budget för ändamålet, tydliga mål och förväntningar på metodutveckling som även utvärderas ordentligt, något som jag tycker är otroligt roligt. Och sen förstås alla kompetenta medarbetare, chefer och samverkanspartners jag träffar på och utvecklas genom.

På vilket sätt har du haft nytta av utbildningen här?

Utbildningen har för mig varit en utveckling i sättet att tänka och analysera frågor, den har lagt grund för lyhördhet och grundläggande värderingar i socialt arbete. Saker som jag ibland tar för givet eller ser som sunt förnuft inser jag, i mötet med andra, inte alltid är självklara. Framförallt fick jag i utbildningen verktyg reflektera och att sätta ord på kunskaperna.

Vilka kunskaper och erfarenheter från utbildningen är särskilt värdefulla för dig i ditt arbete idag?

Målgruppskurserna där jag fick fördjupning i t.ex. ungas livsvillkor eller migrationsfrågor var matnyttiga och väckte intresse som säkerligen format mina yrkesval. Forskningsmetodik och uppsatsskrivande har också varit viktiga för arbetslivet då man både som socialsekreterare och projektledare skriver en del. Det är viktigt att ha struktur för hur man skriver och analyserar sitt material.

Har du tre tips till blivande eller nuvarande studenter så får du gärna dela med dig av dem!

  1. Satsa gärna på att lära känna några andra studenter i din utbildning, det är kul att dela vardagen med andra och nyttigt för att bolla tankar från utbildningen.
  2. Om det finns praktiktid så passa på att testa något du kanske inte kommer få möjlighet att arbeta med som nyutexaminerad, det finns gott om tid att vara strategisk sen.
  3. Använd universitetslokalerna/universitetsbiblioteken, så fina miljöer med utmärkta tillfällen för att både disciplinera sig och plugga men också socialisera med andra. 

 

AV: JENNY MEYER

Foto: Johan Granholm 

Sidansvarig: Jenny Meyer|Sidan uppdaterades: 2017-03-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?