Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Möt Jessica

Den främsta anledningen till att jag har valt att komma tillbaka och studera på mastersnivå är att jag verkligen saknade kunskapsutvecklingen och att lära mig nya saker.

Namn: Jessika Englund
Kommer ifrån: Bollnäs
Bor: Göteborg
Studerat: socionomprogrammet med examen 2010 samt tre masterkurser i socialt arbete.
Arbetar idag: Stödenheten, Västra Hisingen/Göteborgs Stad
Jag är stolt socionom därför att: jag får möjligheten att möta människor och kämpa både för förbättrade livsvillkor för mina brukare men också för ett mer rättvist och icke-förtryckande samhälle.

                                                                                   

Varför valde du socionomutbildningen?

Jag har alltid haft människovårdande yrken, framför allt inom habilitering. Jag kände att jag ville ha en bred utbildning med möjlighet att fortsätta jobba med människor. Jag ville också få kunskap och kompetens som inkluderar både strukturella och individuella perspektiv på människan. Det finns fördelar med en utbildning som är så pass bred som socionomutbildningen eftersom möjligheterna till en stor variation av olika jobb och vidareutbildningar är stora.

Nu arbetar du på en stödenhet. Hur hamnade du där?

Efter avslutad examen 2010 fick jag ett kortare vikariat som stödassistent i Västra Hisingen. När vikariatet var avslutat övergick jag till samma stödenhet fast med ett annat arbetsområde, så jag har varit kvar på samma arbetsplats sedan examen.

Vad trivs du bäst med i ditt yrke?

Den största fördelen och även största utmaningen med att arbeta som utförare är att relationen brukare/professionell är i centrum för arbetet. Jag arbetar väldigt nära klienterna; i deras egna hem eller i närmiljön och det kräver stor förmåga till flexibilitet, lyhördhet och respekt. Jag tycker om att arbeta i relationsskapande processer, där relationen brukare-professionell är det främsta verktyget. Det är samtidigt just detta som är den stora utmaningen i mitt arbete. Att kunna behålla sin professionalitet men samtidigt upprätthålla en närhet i relationen.

På vilket sätt har du haft nytta av socionomutbildningen?

Socionomutbildningen är väldigt bred. Jag brukar säga att den innehåller lite av mycket. Det är värdefullt att ha en bred kompentens eftersom en får stor förståelse för samhället och individernas förutsättningar. Samtidigt ger det mig som socionom ett brett utbud av arbetsmöjligheter.

Vilka kunskaper och erfarenheter från utbildningen är särskilt värdefulla för dig i ditt arbete idag?

Den största fördelen som utbildningen har gett är förmågan att skifta mellan individuella och strukturella perspektiv. Alla individers förutsättningar och livsvillkor är ju präglade av en mängd olika faktorer och det är viktigt som socionom att ha en bred kunskap om vilka dessa identitetsskapande faktorer kan vara. Vi måste också vara medvetna om vår egen maktposition och de normer vi för med oss in i mötet med våra brukare.

Hur var det att studera här?

Studenttiden är en speciell tid för de flesta av oss. En får möjligheten att fyllas med en massa kunskap och vara i ett socialt sammanhang som är utvecklande. Den främsta anledningen till att jag har valt att komma tillbaka och studera på mastersnivå är att jag verkligen saknade kunskapsutvecklingen och att lära mig nya saker. Jag har också upptäckt att jag lär mig på ett helt nytt sätt nu när jag jobbar och studerar samtidigt. Jag kopplar liksom all kunskap till praktiken på ett helt annat sätt.

Har du tips till blivande/nuvarande studenter så får du gärna dela med dig av dem!

  • Tänk på att ta till vara på det fantastiska sammanhang som studietiden är!
  • Ha ett kritiskt och analytiskt förhållningssätt till det du lär dig, Våga ifrågasätt och vrid och vänd på saker! 

 

AV: JENNY MEYER

Foto: privat

 

Sidansvarig: Jenny Meyer|Sidan uppdaterades: 2017-03-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?