Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Möt Mia

Vi kan och ska visselblåsa om orättvisor och diskriminering i samhälletNamn: Mia Rimby
Kommer från: Vingåker i Södermanland
Bor: New York
Studerat: socionomprogrammet 1993-1997
Arbetar idag: som rådgivare till ett FN organ (UNFPA) som jobbar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.        
Jag är stolt socionom därför att: vi kan och ska visselblåsa om orättvisor och diskriminering i samhället och ge en röst åt de som annars inte kommer till tals.                                                                          

Vad var det med utbildningen som intresserade dig?

Jag var intresserad både av människans kapacitet i individ och grupp och att förändra samhället till det bättre. Jag var också intresserad av att lära mig mer om hur strukturer, lagar och reglerverk förbättrar (eller försämrar!) människans livsvillkor. Jag ville ha ett handfast yrke som man kan jobba med internationellt.

Var arbetar du idag?

Just nu är jag ”utlånad” av Sverige som rådgivare till ett FN-organ (UNFPA) som jobbar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Främsta målet är att sänka mödradödligheten i världen. I vanliga fall jobbar jag på Utrikesdepartementet med Sveriges internationella bistånd.

Resan dit – hur gick den?

Jag började med att göra praktik på en ungdomsmottagning i Göteborg och jobba extra på RFSU. Jag jobbade också extra på ett boende for ensamkommande flyktingungdomar i Gamlestan. Direkt efter examen flyttade jag utomlands och pluggade språk. Många lärare och studiekamrater avrådde mig från detta och tyckte att jag borde se till att få en fast anställning i Göteborgs kommun. Men det visade sig senare vara en bra investering.

Efter ryska och spanska-studier fick jag jobb med HIV-prevention for Läkare utan Gränser på Kuba och därefter på ett FN-organ i Kirgizistan. Det ledde mig vidare till att bli hälsohandläggare för Sida i Centralamerika och så småningom blev jag anställd på Utrikesdepartementet. Jag växlar mellan att jobba som specialist på Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och jobbar ibland mer generellt med bistandsfrågor. 

Vad trivs du bäst med i ditt yrke? 

Det är känslan av att i alla fall understundom utföra arbete som förbättrar livet för de allra fattigaste och mest utsatta flickorna och kvinnorna i världen i länder som Chad, Sudan, Niger och Mauretanien. Det är också väldigt givande med omväxling: möjligheten av få arbeta både i Sverige och i många olika länder, möjligheten att i ett jobb ge rådgivning till svenska politiker, i ett annat jobb samarbeta med hälsomyndigheter i Honduras och i ett tredje diskutera hur barnäktenskap kan förebyggas med aktivister i Etiopien.

Jag får energi och arbetslust av att kastas mellan olika kulturer, länder, språk och sammanhang.

Vilka kunskaper och erfarenheter från utbildningen är särskilt värdefulla för dig i ditt arbete idag?

Empati och förstålse för den som har det svårt, utan att vara nedlåtande och förminskande, var något jag lärde mig en hel del om.  Även att analysera situationer och agera utifrån den resurssvaga och maktlösa människans perspektiv. Förståelse för social kontext och hur klass, kön, ursprung, socioekonomiska faktorer etc. påverkar människans livssituation och valmöjligheter är också något jag har med mig som en naturlig del i min ”verktygslada” tack vare socionomprogrammet.

Hur var det att studera här?

De jag pluggade med var i spridd ålder och kom från alla "Walks of Life" och hade alla olika bevekelsegrunder för varför de läste socialt arbete. De mest intressanta var de som varit med ett tag och som hade mycket med sig i bagaget! Lärarna på institutionen hade lång och gedigen arbetslivserfarenhet som psykologer, fältassistenter och socionomer och dessutom hade de forskningserfarenhet. Det fanns en mycket tydlig koppling mellan teori och praktik och ett starkt samarbete mellan institutionen och socialtjänsten och alla andra relevanta arbetsgivare för socionomer i Göteborg.

Har du tips till blivande eller nuvarande studenter så får du gärna dela med dig av dem!

Om du vill jobba på FN, Sida eller annan svensk myndighet eller organisation som arbetar med internationellt utvecklingssamarbete:

  • Gå masterutbildning direkt efter socionomprogrammet. I de flesta internationella sammanhang är du inte kvalificerad att söka jobb om du inte har masternivå.
  • Gör fältstudien till uppsatsen i ett utvecklingsland och sök Minor Field Study stipendium.
  • Läs ett vanligt och ett lite mer udda språk.
  • Åk utomlands och skaffa praktisk erfarenhet och förståelse for hur det är att leva i fattigdom. Detta kan du göra som volontar t.ex med Läkare utan Gränser, Afrikagrupperna, UN Volunteers.
  • Sök många jobb! Ge inte upp. Det går att ”tjata sig in” om man visar tillräckligt mycket hängivenhet (ja, och har rätt kompetens förstås!). Det första jobbet är alltid det som är svårast att få.

     

AV: JENNY MEYER

Foto: Anna Halén

Sidansvarig: Jenny Meyer|Sidan uppdaterades: 2017-03-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?