Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Så kan du hjälpa i flyktingsituationen

Vi är många som vill hjälpa till i den pågående flyktingsituationen. Institutionen för socialt arbete har ett brett kontaktnät bestående av olika hjälporganisationer som just nu arbetar intensivt för att bistå i flyktingkatastrofen. På den här sidan hittar du information om hur du kan vara med och bidra till organisationernas hjälparbete.

Röda Korset

Söker volontärer till läxhjälpsverksamheten i Angered centrum,  Kulturhuset Blå Stället, biblioteket.
Onsdagar kl. 17-19

De behöver också volontärer till språkträningsverksamheten i muntlig svenska. Denna verksamhet äger också rum i biblioteket, Blå Stället.
Torsdagar kl. 17.30 - 19

Kontakt: lillemor_aslund@hotmail.com
 


 

Rädda Barnen

EXTRA TRÄFFAR för dig som vill engagera dig för barn på flykt!
Många barn och familjer tvingas lämna sina hem på grund av krig, förföljelser och fattigdom. Några av dessa barn och familjer kommer till Sverige för att få trygghet. Barn på flykt har samma rättigheter som andra barn. Var med oss och se till att de får ett bra mottagande. Anmälan och frågor infovast@rb.se

Kontakt:
Lisa Lyckborn (Halland/Göteborg) 08-698 92 63
Lumnije Mehmeti (Västra Götaland) 08-698 92 95
Anna Beata Ekström (Värmland/Örebro) 08-698 92 16
www.raddabarnen.se 


Räddningsmissionen

Räddningsmissionen driver boende för ensamkommande flyktingbarn.
Där behövs just nu:  

  • Tandtråd, tandborstar och Flux till våra ensamkommande. Kan du vara med och skänka detta, hör av dig till oss!
  • Hjälp med avgifterna för simskolan för våra ensamkommande flyktingbarn. Vi hoppas att du vill vara med och stödja detta. SMS:a TRYGG till 729 01, så skänker du 70 kr till vårt arbete bland utsatta barn. Eller swisha valfri summa till 1232495661. Märk betalningen med "Utsatta barn".
  • Har du någon fungerande dator där hemma som inte används? Vi behöver bärbara datorer till våra ensamkommande ungdomar, eftersom de inte får någon i skolan. Så har du en som ligger och dammar - Skänk den till oss så kan vi garantera att den kommer komma till stor användning.
     

Kontakt: 
j.viktorsson@raddningsmissionen.se
www.raddningsmissionen.se 


Stadsmissionen

Göteborgs Stadsmission samarbetar med församlingar runt om i Göteborg och nu utökar vi vårt engagemang genom vår central för insamling av kläder, skor och prylar. Diakoner får möjlighet att dela ut rekvisitioner till behövande de möter i sina verksamheter. Församlingar ges möjlighet att komma till vår insamlingscentral för att hämta kläder och skor för att dela ut.

Diakoner och församlingar kan ringa till vår insamlingscentral på telefon: 031-84 20 20.

Som privatperson kan du lämna in hela och rena kläder och prylar till vår insamlingscentral eller direkt i våra butiker och på så vis hjälpa de människor som flyr hit. Samtliga adresser hittar du här.

Detta behövs: Varma kläder, skor och hygienartiklar. Det är många män, men också tonåringar som kommer hit.

Kontakt:
Karolina.Norin@stadsmissionen.org
www.stadsmissionen.org

 


Göteborgs Stad

Vill du hyra ut ett rum till en flykting, bli flyktingguide, god man eller språkvän?
Läs mer om dina möjligheter att hjälpa till på Göteborgs Stads hemsida om flyktingsituationen. 
 


 

Individuell Människohjälp

Individuell Människohjälp (IM) behöver volontärer till följande grupper:

MOVE IT
Move It erbjuder nyanlända ungdomar en möjlighet att upptäcka ett nytt intresse, träna svenska, lära känna Göteborg och delta i ett socialt sammanhang.

LÄXHJÄLPSGRUPPEN
Vill du ge läxhjälp och stöd i svenska språket? Då ska du engagera dig i IMs läxhjälp som finns på tre bibliotek.

TALA SVENSKA-CAFÉ
I Tala svenska-gruppen träffas volontärer och deltagare för att prata svenska, måndagar kl. 16-18.

BARN I VÄNTAN (BIV) och BARN I START (BIS)
BIV/BIS är en stödgruppsverksamhet för nyanlända barn och ungdomar som antingen väntar på asyl eller som nyligen fått uppehållstillstånd. Volontärerna ordnar aktiviteter för medföljande syskon (OBS! Tyvärr inget behov av volontärer till denna verksamhet under hösten 2015).

FLYKTINGBESÖKSGRUPPEN
Som volontär i IMs: flyktingbesöksgrupp besöker du de asylsökande på migrationsverkets transitboende, söndagar kl. 14-16.

INFO- OCH INSAMLINGSGRUPPEN
IM:s Info- och insamlingsgrupp genomför olika evenemang för att sprida info, samla in pengar och sälja IMs: Fair Trade-varor.

Att vara volontär inom IM
Som volontär inom IM behöver man kunna vara med under minst ett halvår – gärna längre. Man ska också kunna vara med så regelbundet som den aktuella volontärgruppen kräver (det kan vara MINST några gånger per termin, en gång i månaden, en gång varannan vecka, en gång i veckan eller annat intervall – se information för respektive grupp på länken nedan).

Första steget för att bli volontär är att komma på en infoträff/volontärsamtal hos oss på IMs kontor. Då berättar vi om IM, om de olika volontärgrupperna och vad som gäller i allmänhet och synnerhet (du behöver inte veta vad du vill engagera dig i när du kommer, det kan du fundera på efter mötet).

Läs mer om våra volontärgrupper på:
www.manniskohjalp.se/goteborg/volontar

Vill du veta vad som är på gång?
Skicka ett mail till goteborg@manniskohjalp.se eller ring tel. 031-42 45 95


Vem är en flykting? 

www.krisinformation.se kan du läsa mer om vad FN:s flyktingkonvention egentligen innebär. Här finns frågor och svar om den aktuella flyktingsituationen. Krisinformation är en webbplats  där myndigheter förmedlar information till allmänheten före, under och efter en stor händelse eller kris.
 

Sidansvarig: Jenny Meyer|Sidan uppdaterades: 2016-09-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?