Information till handledare för studenter på VFU (verksamhetsförlagd utbildning)

Här finns information för våra handledare på den verksamhetsförlagda utbildningen inom socionomprogrammet.

Vad är VFU?

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) är en integrerad del av grund-utbildningen i socionomprogrammet. Målet med VFU ska sättas i relation till målet med utbildningen. Studentens bas för studierna är en verksamhet där socialt arbete bedrivs och där en erfaren socionom fungerar som handledare för studenten. Under kursen förväntas studenten utveckla sin kunskap om socialt arbete, socionomens yrkesroll och vidare utveckla sin initiala professionalisering.

Handledningen under VFU är en läroprocess där studenten i en tillitsfull relation och en kreativ, inspirerande miljö har möjlighet att påbörja sin professionella utveckling och yrkesidentitet. Handledarrollen är att vara en medtänkare, modell och trygghetsskapare för studenten. Samspelet mellan studenten och dig som handledare är viktigt. För att syftet med handledningen ska uppfyllas behöver du och studenten etablera en relation av betydelse för studentens professionella utveckling. Både du och studenten är ansvariga för relationens utveckling och struktur. Som handledare förmedlar du relevanta kunskaper och stimulerar till systematiskt tänkande och reflektion.

Studieadministratör:
Bodil Södergren