Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Möt Anna Forsell - student på Psykoterapeutprogrammet med familjeinriktning

Det finns få legitimerade familjeterapeuter. Med utbildningen blir du anställningsbar och kommer tillhöra en exklusiv skara. Och jobben finns.

Klockan 06:06 kliver Anna Forsell på tåget mot Göteborg. Snart väntar några dagars intensiva studier på Psykoterapeutprogrammet med familjeinriktning innan hon åker hem till familjen och jobbet i Stockholm igen.

– Det är både krävande och väldigt roligt att plugga igen, säger Anna.

Det var några år sedan sist. 1995 blev Anna Forsell färdig med socionomstudierna och sedan dess har hon hunnit arbeta både med barnavårdsutredningar, på behandlingshem för tonårsflickor och som kurator inom barn- och ungdomspsykiatrin. Idag arbetar Anna som kurator och familjebehandlare på en allmänpsykiatrisk mottagning för unga vuxna i Stockholm. Arbetet kombineras sedan två terminer tillbaka med halvfartsstudier på Psykoterapeutprogrammet på institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet.

– Ända sedan jag gick Steg 1- påbyggnadsutbildningen har jag velat bli legitimerad psykoterapeut. Det var ett naturligt steg i min karriärutveckling och jag har länge haft ett sug efter ny kunskap, säger Anna.

Att komma in på utbildningen krävde några tappra försök; förutom socionomexamen och genomförd Steg 1-utbildning behövdes bland annat intyg från arbetsgivare som styrkte arbetslivserfarenhet inom psykosocial, psykiatrisk eller omsorgsverksamhet och att Anna hade möjlighet att bedriva behandlingsarbete under utbildningstiden. Utöver detta krävdes minst tre års yrkeserfarenhet av behandlingsarbete, genomgången egenterapi och ett antal handledningstimmar.

– Jag blev otroligt glad när jag äntligen kom in på utbildningen! Det öppnar upp helt nya möjligheter för mig. Jag märker redan att utbildningen vässar mig i det arbete jag gör idag, att jag blivit mer medveten om vad jag gör och varför. Nu kan jag sätta ord på och tydliggöra vad som händer i samspelet inom en familj. Att kunna göra det stärker mig professionellt när vi till exempel diskuterar en patient i arbetsgruppen.

Att få fokusera på familjeterapi är något Anna längtat efter i sitt yrkesliv. Hon tycker att familjeterapin är speciell; det är en metod men lika mycket ett tankesätt. Det handlar om att förstå olika filosofiska världssystem snarare än att lära sig manualer, säger hon.

– Inom offentlig vård blir det mer och mer individcentrerat. Här jobbar vi istället med familjen som helhet. Det perspektivet kan lätt försvinna men det är viktigt att det finns kvar. Genom studierna här får jag teorier om vad som faktiskt händer i samspelet och det har stärkt mig i mitt yrkesutövande.

Två dagar varannan vecka befinner sig Anna på universitetet för att delta i programmets obligatoriska moment; seminarier, föreläsningar och gruppdiskussioner. Som yrkesarbetande småbarnsförälder mitt i livet tycker Anna att det är lyxigt att få ägna arbetstid åt att hämta in ny kunskap. Att dessutom får dela yrkeserfarenheter med andra kursdeltagare har utvecklat hennes tankebanor. Ett moment som betytt särskilt mycket är grupphandledningen.

– Det går till så att vi följs åt i en grupp och visar videofilmer från behandlingsarbetet, drar ärenden och reflekterar tillsammans med handledaren. Det är otroligt lärorikt och en förmån att se hands on hur andra jobbar. Alla som går utbildningen har ju arbetat länge, de är proffs och har spets åt sitt håll.

- Vi gör detta tillsammans i ett lärande sammanhang – inte ett prestationsinriktat – och det har öppnat upp mitt tänkande.

Att studera på Psykoterapeutprogrammet samtidigt som både jobbet och familjen kräver sitt kan stundvis vara slitigt. Med hjälp av framförhållning och tidsplanering får Anna det hela att gå ihop.

– Det fungerar inte att vara ute i sista stund. Om du vill börja studera på Psykoterapeutprogrammet måste du räkna med att studierna tar mycket tid och du får uppoffra ledig tid på kvällar och helger. Och när du väl fått upp ögonen för ett intressant ämne är det lätt hänt att litteraturlistan dessutom börjar växa! säger Anna.

Om Psykoterapeutprogrammet med familjeinriktning 90 hp

Programmet för psykoterapeutexamen med inriktning mot familjeterapi (steg 2) är en påbyggnadsutbildning för läkare, psykologer och socionomer (eller annan motsvarande examen) med grundläggande psykoterapiutbildning. Utbildningen ges som ett sammanhållande program under sex terminer och är legitimationsgrundande.

  • Antal högskolepoäng: 90 hp (treårig sammanhållen utbildning som ges på halvfart)
  • Nästa utbildningsstart: höstterminen 17
  • Nästa antagningsomgång: 17 oktober 2016 – 15 december 2016
  • Sök via: www.antagning.se
  • För ytterligare information (så som utbildningsplan och litteraturlista), gå till programmets hemsida

 

 

AV: JENNY MEYER

Sidansvarig: Jenny Meyer|Sidan uppdaterades: 2016-09-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?