Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Verksamhetsförlagd utbildning

På den här sidan finns information om den verksamhetsförlagda utbildningen inom socionomprogrammet (VFU). I menyerna kan du läsa mer om handledarens roll, VFU-kursens lärandemål och vårt utbildningserbjudande för handledare. Du hittar också verktyg som kan vara till hjälp för handledare vid examination och bedömning.

Vad är VFU?

Socionomutbildningen innehåller både kurser förlagda till universitetet och delar som genomförs i en verksamhet. Den mer praktiskt inriktade kursen kallas verksamhetsförlagd utbildning (VFU) och pågår under 20 veckor under programmets femte termin. Studentens bas för studierna är en verksamhet där socialt arbete bedrivs och där en erfaren socionom fungerar som handledare för studenten. Under kursen förväntas studenten utveckla sin kunskap om socialt arbete, socionomens yrkesroll och vidare utveckla sin initiala professionalisering.

Erbjud en VFU-plats

Rekrytering av VFU-platser går via institutionens VFU-administration och inte genom studenterna själva, detta för att ta hänsyn till yrkesverksammas arbetssituation.

Vid erbjudande av VFU-plats vill vi att ni skickar in blanketten Anmälan av VFU-plats för socionomstudent till:

Göteborgs universitet, Institutionen för socialt arbete
VFU-administrationen
Box 720
405 30 Göteborg

eller till: vfu@socwork.gu.se

Observera att en blankett per anmäld VFU-plats behöver skickas in.

Ladda ner blanketten Anmälan av VFU-plats för socionomstudent här

Tidsperiod

Höstterminen 2019 löper VFU-kursen mellan 2019-08-29 - 2020-01-15. 

Hur går platsfördelningen till?

Efter att vi mottagit ert erbjudande om VFU-plats registreras detta i datasystemet Praktikplatsen (www.praktikplatsen.se). Studenterna använder Praktikplatsen för att informera sig om de olika verksamheter som finns att välja på. Det är därför viktigt att ni som arbetsgivare ger en så tydlig och korrekt beskrivning av verksamheten som möljigt, anger vilka arbetsuppgifter och arbetstider som gäller, samt om det finns särskilda omständigheter som är bra för studenten att veta om. 

Av de tillgängliga VFU-platserna som finns i Praktikplatsen får varje student ange fem platsalternativ som de är intresserade av.

När platsfördelningen är klar får arbetsgivaren ett förslag på en student. Studenten kontaktar därefter utsedd VFU-handledare på arbetsplatsen för att avtala tid för ett inledande samtal och för att stämma av inför VFU-perioden.

Förkunskapskrav VFU-handledare

För att bli handledare krävs:

 • socionomexamen, social omsorgsexamen eller socialpedagogexamen
 • tre års yrkeserfarenhet av socialt arbete efter examen

Utbildning för VFU-handledare

Vi erbjuder ett utbildningspaket för dig som är intresserad av att utvecklas i din roll som VFU-handledare. Utbildningen syftar till att ge handledaren stöd, inspiration och fördjupad kunskap.

Under höstterminen 2019 ges denna utbildning med start vecka 37, ojämna veckor under åtta torsdagar mellan kl. 09:15–15.00.

I utbildningen ingår:

 • Föreläsningar
 • Seminarier/gruppdiskussioner
 • Grupphandledning vid fem tillfällen:
  12/9, 26/9, 24/10 , 21/11 och 5/12 kl. 13.00-15.00
   

Anmälan till utbildningen ger dig plats i grupphandledning. Därutöver är du fri att välja de föreläsningar, seminarier/gruppdiskussioner som du avser delta i.

Utbildningens innehåll

 • Metoder och strategier i VFU-handledning
 • Teorier och begrepp inom VFU-handledning
 • Handledarens roll, ansvar, uppgifter och möjligheter
 • Relationens betydelse i handledning
 • Lärandeprocesser under handledning

Beroende på vilka moment du deltar i resulterar utbildningen i:

 • 7,5 högskolepoäng för genomförd kurs på avancerad nivå "Handledning inom verksamhetsförlagd utbildning" (kurskod SW2452)Du deltar vid minst fyra seminarier samt grupphandledningar (fem tillfällen). Du genomför också en skriftlig inlämningsuppgift. 
   
 • Intyg om deltagande på kursen
  Du deltar vid tre seminarier samt grupphandledning (minst fyra tillfällen). Du får ett intyg från institutionen för socialt arbete att du deltagit i utbildningen. Inga högskolepoäng.
   
 • Intyg om deltagande i handledning
  Du deltar i grupphandledning (minst fyra tillfällen). Inga högskolepoäng.

Anmälan

Klicka här för att komma till anmälan

Frågor om utbildningen

Kontakta kursansvariga:
bett.larsdotter@socwork.gu.se
gisela.reskow@socwork.gu.se

eller VFU-administrationen:
vfu@socwork.gu.se 

Sidansvarig: Jenny Meyer|Sidan uppdaterades: 2019-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?